Plynový průtokový ohřívač: Jak vybrat ten nejlepší?

Domácnost

Chcete ušetřit peníze při ohřívání vody? Můžete. Jak? Pořiďte si plynový průtokový ohřívač, který vodu ohřívá, až když ji skutečně potřebujete. Žádné zbytečné předehřívání, žádné čekání, když teplá voda dojde. Zdá se vám to jako sen? Není, v článku vám řekneme, jak ohřívač funguje a jaký pořídit.

9. 1. 2020
Plynový průtokový ohřívač: Jak vybrat ten nejlepší?

Teplá voda až v momentě používání? To mi něco připomíná…

Název “plynový průtokový ohřívač” je moderní pojmenování staré dobré “karmy”. Karma je firma, která tyto přístroje vyrábí, proto se ustálil i jako popis přístroje. Voda se ohřívá až v okamžiku, kdy ji zapnete. To dokáže ušetřit peníze, stejně jako čas. Děsíte se, že se vám tepla voda v bojleru opět vyplýtvá a na vás nezbyde? To s průtokovým ohřívačem nezažijete.

Proč plynový průtokový ohřívač?

Průtokové ohřívače bývají oblíbené kvůli svým praktickým vlastnostem. Nemusíte čekat, až se voda ohřeje, ani že bude hlučný. A tepelné ztráty při ohřívání jsou minimální.

Tip: Co je to indikativní cena a jak díky ní získat levnější plyn? Více v článku.

Různé druhy

Typ průtokového ohřívače si můžete vybrat podle toho, kolik místností potřebuje teplou vodu. Potřebujete ohřívat vodu např. jen do umyvadla? Není problém. Potřebujete teplou vodu v koupelně a kuchyni? V pořádku, záleží jen na vás. Na trhu najdete různé typy pro různé situace. 

Malá velikost

Bojler zabere poměrně dost místa a navíc potřebuje kvalitní nosnou konstrukci. Plynový průtokový ohřívač můžete umístit nad umyvadlo, nad vanu, pod dřez, atd. Jeho kompaktní rozměry nabízí spoustu způsobů umístění.

Tichý běh

Neuslyšíte žádné hučení nebo vrčení. Plynové ohřívače jsou nehlučné a tak si jich ani nevšimnete. 

Poradí si s kolísáním tlaku vody

Moderní stroje si už umí poradit s rozdílným tlakem vody  teče málo, plamen se zmenší, teče hodně, plamen se zvětší.

Teplou vodu nevyčerpáte

Potřebujete nárazově více vody? Například po lyžovačce, kdy je celá rodina ztuhlá zimou a chce se postupně naložit do vany? Nechce se vám po vyčerpání teplé vody čekat několik hodin? V tom případě se vám bude hodit plynový ohřívač. S ním se voda ohřívá okamžitě a po dobu, jakou chcete.

Nedochází k tepelným ztrátám

Bojlery vodu ohřívají a následně udržují, proto může docházet ke ztrátám. V případě plynového ohřívače ne. Ten vodu ohřívá až při zapnutí.

Průtokový ohřívač zajistí teplou vodu okamžitě.

Negativa

Jako u každého výrobku se i zde najdou mínusy. První mínus je, že musíte vybudovat komín. Další mínus souvisí, a to je to, že nesmíte zapomínat na kontroly. Výjimkou jsou plynové ohřívače do 10 kW  komín není nutný a připojíte je pouze k umyvadlu.

Na co si dát pozor?

Bezpečný plynový průtokový ohřívač vody by měl mít:

Vy sami se o ohřívač určitě také starejte. Nezapomínejte na revize komína i samotné “karmy”. Díky pravidelným údržbám se eliminuje riziko nehod.

Plynové ohřívače vyžadují servis.

Zemní plyn nebo propan-butan?

V nabídce najdete ohřívače, které jsou seřízené na jeden nebo na oba plyny. 

Zemní plyn 

Ohřívače jsou převážně seřízené na použití se zemním plynem. Je to bezpečné, praktické a nemusíte se starat o dodávku.

Propan-butan

Některé ohřívače také nabízí využití propan-butanových lahví. Tyto lahve jsou velmi těžké a vyžadují silnějších rukou. Navíc tyto lahve musíte vyměňovat, což se do denního chodu domácnosti příliš nehodí. Tento typ je vhodný spíše na chaty nebo chalupy.

Počet odběrných míst

Kolik teplé vody potřebujete, takový výkon vyberte. Záleží pouze na vašich potřebách.

Do 10 Kw – 2,3 litrů/minuta

Tyto ohřívače se hodí do místností, kde je potřeba jeden zdroj teplé vody. Pokud potřebujete teplou vodu jenom v umyvadle, tak vám bude stačit méně výkonný přístroj. Vhodné například do uměleckých ateliérů, do sklepa atp. 

Nad 10 Kw – až 13 litrů/minuta

Pokud potřebujete teplou vodu v koupelně a kuchyni, tak se určitě porozhlédněte po ohřívačích s vyšším výkonem, které zvládnou několik odběrných míst. Maximální výkony se pohybují okolo 19,2 kW a 22,6 kW.

Jaký plynový průtokový ohřívač?

Název

Cena

Výkon

Druh plynu

Karma ZP Alfa POV 5

8 196 Kč

8,7 kW / 2,3 litrů/min

zemní plyn

Karma PB Alfa POV 5

8 717 Kč

8,7 kW / 2,3 litrů/min

propan-butan

Karma ZP Alfa POV 10

8 914 Kč

19,2 kW / 10 litrů/min

zemní plyn

Karma PB Alfa POV 10

9 356 Kč

19,2 kW / 10 litrů/min

propan-butan

IMMERGAS JULIUS 14

10 781 Kč

10 – 24 KW

zemní plyn nebo propan-butan

 

Nejnovější články