Domácnost

Vaření na plynu. Jaké má výhody a nevýhody?

Vaření na plynu má své zaryté příznivce i odpůrce. Oproti elektřině se na plynu vaří rychle a bez využití zbytkového tepla, elektřina se zase vyznačuje maximálním pohodlím. Většinou domácnosti zůstávají u způsobu vaření, na který jsou její členové zvyklí po dlouhá léta. Vy ale přemýšlíte nad změnou? Tak se podívejte, jaké výhody a nevýhody má vaření na zemním plynu.

Vaření na plynu. Jaké má výhody a nevýhody?
Vaření na plynu. Jaké má výhody a nevýhody?

Rychle zapnout, rychle vypnout

Vaření na plynu je opravdu rychlé. Stačí zapnout hořák a přizpůsobit si intenzitu plamene – hrnec se rozpálí v mžiku a jídlo okamžitě začne vřít. Stejně tak když se vám začne pokrm připalovat, stáhnete plamen a je to. Nemusíte se ani obávat připálení, když necháte hrnec stát na vypnutém hořáku. Na rozdíl od elektrického sporáku se vám jídlo už nepřipálí, protože plynový sporák neprodukuje žádné zbytkové teplo.

Oproti tomu regulace elektrického sporáku je složitější a pomalejší. Plotýnky se rozpalují dlouhé minuty, a když se rozhodnete teplotu snížit, opět musíte čekat, až vychladnou. Výjimku tvoří moderní indukční desky. Ty fungují na principu indukce, tudíž rozpálí pouze vodivé nádobí. Samotná deska zůstává studená, a proto je reakční doba mnohem kratší.

Flambovací pistole: Z čeho můžete vybírat?

počet hlasů: 1

Vaření na plynu je úsporné a levné

Právě díky rychlé regulaci je vaření na zemním plynu velmi úsporné. Nemusíte dlouhé minuty čekat, až se plocha sporáku rozpálí, ani neplýtváte energií po jeho vypnutí. Hořák na plynovém sporáku zapnete ve chvíli, kdy potřebujete a na konci vaření ho opět okamžitě vypnete – bez toho, aniž by vznikalo zbytkové teplo. Naopak na elektřině musíte zbytkového tepla využívat, jinak bude vaše spotřeba elektřiny velmi vysoká. Většinou zůstane elektrický sporák rozpálený ještě minimálně pár minut poté, co ho vypnete – využijte toho na dojití pokrmů.

Velké rozdíly jsou i v jednotkové ceně – zatímco za jednu kilowatthodinu zemního plynu zaplatíte asi 1,2–1,5 Kč, za elektřinu dáte v průměru téměř 5 Kč. Pouze v případě, že máte k dispozici dvoutarifní sazbu, můžete platit v nízkém tarifu méně, přibližně 3 Kč/kWh. Na dvoutarifní sazbu však máte nárok jen, když elektřinou vytápíte nebo ohříváte vodu, samotné vaření nestačí. Hodina vaření na zemním plynu vyjde asi na 4–5 Kč, na indukční desce budete stejný čas vařit asi za dvojnásobnou cenu.

Vaření na plynu

Plynový sporák pořídíte od 4000 Kč

Klasický plynový sporák je velmi levný, pořídíte ho již od 4000 Kč včetně trouby. Počáteční investice je velmi nízká, stejně tak případné opravy vychází levně. Cena plynového sporáku se odvíjí spíše od typu trouby. Modely s elektrickou troubou jsou dražší než ty s plynovou. Čím více funkcí trouba má (např. horkovzduch, gril, rozmrazování), tím je sporák dražší.

Plynová trouba a deska: Tipy, jak vybrat to nejlepší

počet hlasů: 2

Indukční deska se sice rychlostí ovládání a energetickou úsporností plynovému sporáku vyrovná, to ale neplatí pro pořizovací náklady. Elektrický indukční sporák stojí v základu přes 10 tisíc korun a navíc musíte počítat s investicí do správného nádobí, které s ním bude fungovat.

Cena vybraných plynových sporáků

 

Mora P 151 BW

Gorenje K5352WF

Snaige SPS1501

Candy CCGM9025P-X

počet hořáků

4

4

4

5

trouba

plynová

elektrická

plynová

elektrická

gril

ne

ano

ne

ano

horký vzduch

ne

ano

ne

ano

pojistka plynu

ano

ano

ano

ano

barva

bílá

bílá

bílá

nerez

energetická třída

A+

A

A

A

cena

4 990 Kč

9 390 Kč

4 390 Kč

20 990 Kč

Zdroj: Internetový srovnávač Heureka, 19. 6. 2020
 

Úklid zabere víc času

Pracnější úklid je opravdu jednou z mála nevýhod plynových sporáků. Sklokeramickou desku nebo indukční desku setřete hadříkem jedním tahem, z plynového sporáku musíte nejdříve sundat mřížku a pak očistit prostor mezi jednotlivými hořáky. Výrobci se snaží čištění plynového sporáku maximálně zjednodušit, a tak můžete v nabídce narazit například na sporáky s mřížkou, kterou lze rozebrat a dát do myčky.

Bezpečnost? O tu se nemusíte bát

Jednou z obav před pořízením plynového sporáku je bezpečnost. Hrozba úniku plynu samozřejmě existuje, ale u moderních spotřebičů je naprosto minimální. Každý plynový sporák by měl být vybaven pojistkou, která přívod plynu vypne v případě, že zhasne plamínek. To se může stát, když například přeteče hrnec.

Pro ještě větší bezpečnost si můžete pořídit detektor úniku plynu. Důležité je nezapomínat ani na pravidelné revize plynových spotřebičů – to se netýká pouze sporáku. V některých případech jsou revize dokonce povinné ze zákona, ale jinak je dobré nechat je provést alespoň jednou ročně, včetně kontroly spalinových cest. Revize plynových spotřebičů vyjde na 1000–1500 Kč plus dopravné, udělá vám ji odborný technik. Kontrolu spalinových cest si objednejte u zkušeného kominíka.

Jak vybrat detektor plynu?

počet hlasů: 1