Jak správně nastavit kondenzační kotel?

Domácnost

Věděli jste, že správným nastavením vašeho kondenzačního kotle můžete ušetřit až několik tisíc korun za rok? Přinášíme tipy, aby váš kotel správně fungoval a vám neutekla ani koruna navíc.

2. 11. 2020
Jak správně nastavit kondenzační kotel?

S nastavením kondenzačního kotle vám na samém začátku pravděpodobně pomáhal technik, který vám jej nainstaloval. Sami ale určitě uznáte, že je lepší, když danému tématu alespoň trochu rozumíte a dokážete objektivně zhodnotit, zda váš plynový kondenzační kotel správně funguje a vy tak nepřicházíte zbytečně o peníze. Jak se o tom přesvědčit? Máme pro vás pár nápadů a tipů, které vám pomohou nejen s nastavením kondenzačního kotle, ale můžete díky nim také ušetřit.

Není kotel jako kotel

Hned v úvodu je potřeba si vysvětlit, že kondenzační kotel má své specifické vlastnosti a od toho běžného kotle se dost liší. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří vyměnili obyčejný kotel za kotel kondenzační a čeká vás první topná sezóna, musíte počítat s tím, že bude chvíli trvat, než si na kondenzační kotel a jeho ovládání zvyknete. A pokud vás pořizování nového kotle teprve čeká, zbystřete, ne vždy se  totiž pořízení kondenzačního kotle vyplácí do všech typů domů či bytů. Možná vás tak doma bude čekat ještě pár změn, abyste kotli vše pro jeho správnou funkčnost přizpůsobili.

Plynový kotel

A jaký je tedy rozdíl mezi kotlem běžným a kondenzačním? U běžného kotle dochází k odvodu spalin přímo do komína. U kondenzačního kotle jdou tyto spaliny nejprve do tzv. výměníku. A právě v tom spočívá hlavní výhoda kondenzačních kotlů. Spaliny, které se v obou kotlích tvoří, dosahují teploty až 180 stupňů Celsia a obsahují vodní páry. Kondenzační kotel díky výměníku dokáže s těmito spalinami pracovat a teplo využít. Páry totiž ve výměníku zkondenzují a slouží pro předehřev topné vody. Díky tomu se teplota spalin dostane na pouhých 60 stupňů Celsia. Kondenzační kotel tedy díky tomuto procesu dokáže být daleko účinnější a úspornější než kotel běžný.

Klíčem k úsporám může být i tzv. ekvitermní regulace

Fakt, že kondenzační kotel dokáže být velmi úsporný, je jasný. Jak tedy ale s kotlem správně pracovat, abychom jeho výkonnost maximálně vytěžili?

Pro správně fungování kotle je potřeba se zaměřit na několik oblastí:

úspory s plynovým kotlem

Nízká teplota vratné vody

Aby plynový kondenzační kotel správně fungoval, musí být teplota zpětné (nebo také otočné či vratné) vody co nejnižší. Obecně se uvádí, že tato teplota nesmí překročit 45 stupňů Celsia a doporučuje se ji nastavit na teplotu kolem 32 stupňů Celsia. Proč tomu tak je? Jakmile totiž voda přesáhne teplotu 45° C, přestává kotel pracovat v kondenzačním režimu a jeho výkon je podobný např turbokotlům, jeho potenciál tedy nevyužíváme na maximum.

Instalace vhodné otopné soustavy

Dalším samostatným bodem je pak otopná sestava jako celek. Ta se sice jako taková netýká nastavování kotle, ale aby byla jeho výkonnost co nejúčinnější, je potřeba topný systém ve vašem bytě přizpůsobit. Pro kondenzační kotle jsou nejvhodnější nízkoteplotní systémy – zejména oblíbené podlahové nebo stěnové vytápění. Pokud máte doma staré klasické litinové radiátory o velké ploše, nebudou pro spolupráci s kondenzačními kotli zrovna nejvhodnější. K jejich vytápění je totiž potřeba vysoká teplota otopné vody, a právě ta, jak již bylo řečeno, se s kondenzačním kotlem příliš nekamarádí. Pokud tedy máte tu možnost, zvažte výměnu tohoto topení za novější radiátory, případně investujte do podlahového topení. Vhodné je samozřejmě také zateplení domu, díky kterému se opět voda nemusí tolik ohřívat.

Nastavení výkonné regulace

Bezesporu nejdůležitějším nastavením kotle je správná regulace. Většina dostupných  kotlů na trhu dnes již disponuje tzv. ekvitermní regulací. Před koupí kotle si tak ověřte, že právě vámi vybraný kotel tuhle funkci má. A co vlastně pojem ekvitermní regulace znamená?

Ekvitermní regulace řídí výkonnost kotle podle aktuální venkovní teploty a pomáhá tak snížit náklady na vytápění. Regulace funguje na základě venkovního čidla. To napovídá, na kolik stupňů Celsia přizpůsobit teplotu otopné vody. Aby regulace fungovala správně, je však potřeba optimálně nastavit tzv. ekvitermní křivku. Křivka popisuje závislost otopné vody a venkovního vzduchu. Návod na sestrojení ekvitermní křivky vám bohužel poskytnout nemůžeme, a to z toho důvodu, že každá křivka je velmi individuální. Doporučujeme, aby ekvitermní křivku pro váš kotel nastavil odborník. Ten vezme v potaz tepelné ztráty ve vašem bytě a sestaví ji individuálně potřebám vašeho obydlí. Dobrou zprávou je, že pokud jste zjistili, že váš kotel tuto funkci nemá, dá se tahle vychytávka většinou i dokoupit.

revize kotle

V neposlední řadě je však pro správnou funkčnost kotle důležitá pravidelná kontrola odborným technikem, tedy tzv. revize plynového kotle. Ta by měla probíhat minimálně jednou ročně. Spolu s ní nezapomeňte ani na čištění spalinových cest. Pravidelné kontroly vám pomohou udržet kotel v dobrém stavu a nevystavujete se tak riziku nutných závažných oprav, které by vás mohly přijít na tisíce korun.

Výměny kotle se bát nemusíte

Pro ty z vás, kterým se nastavení správné funkčnosti plynového kondenzačního kotle zdá složité, máme trochu zklidnění na závěr. S nastavením kotle vám poradí odborníci a specializovaní projektanti, kteří posoudí aktuální výkonnost a vhodnost topné soustavy, klimatické podmínky v místě vašeho bydliště i aktuální tepelné ztráty vašeho domu/bytu. Všechny tyto aspekty je nutné brát v potaz pro správné nastavení kotle a všichni dodavatelé plynových kotlů, mají tým techniků, kteří vám kotel zapojí a nastaví.

Rozhodně se výměny kotle za ten kondenzační nebojte. Pokud navíc topíte starým kotlem na tuhá paliva, výměně se v následujících dvou letech nevyhnete. Jak bylo řečeno, pořízení plynového kondenzačního kotle je většinou vhodné, počítejte ale i s nutnými změnami topného systému. Nepodceňte tedy výběr kotle ani celkový projekt výměny. Pokud jste doposud topili běžným kotlem nebo dokonce kotlem na tuhá paliva, změny ve vašem domě budou muset nastat. Odměnou vám budou nižší náklady a méně starostí v topné sezóně.


Nejnovější články