Vybíráme plynový hořák. Na co se zaměřit?

Domácnost

Plynový hořák je praktickým pomocníkem na zahradě, v dílně nebo na chalupě. Pro domácí i profesionální řemeslné práce existuje celá řada plynových hořáků, ze kterých můžete vybírat. Na co se zaměřit? Zjistěte, jak vybrat plynový hořák.

13. 7. 2021
Vybíráme plynový hořák. Na co se zaměřit?

K čemu se hodí plynový hořák?

Plynový hořák má celou řadu využití. Bude se vám hodit pro pájení, svařování, pokládání asfaltové lepenky, smršťování izolace, odstraňování starého nátěru, tvarování plastového potrubí a další řemeslné práce. Ruční plynový hořák se ale hodí i pro rychlé rozpálení grilu nebo krbu, roztavení sněhu či ohřev zamrzlých trubek – zkrátka kdekoliv, kde potřebujete rychlý a výkonný zdroj tepla.

Většina plynových hořáků funguje na propan-butan. Jedná se o zkapalněnou směs propanu a butanu, kterou zakoupíte v plynových lahvích nebo kartuších.

Jak vybrat plynový hořák

Při procházení nabídky plynových hořáků nejspíš budete zahlceni množstvím variant. Proto přinášíme alespoň základní parametry, podle kterých se můžete v nabídce obchodníků zorientovat.

Maximální teplota

Udává počet stupňů, na který se hořák může rozpálit. Nejčastěji dosahuje teplot mezi 700–1800 °C. Pro tavení či rozpalování odolných materiálů sáhněte po hořácích s vyšší maximální teplotou.

Tepelný výkon

Tepelný výkon plynového hořáku se udává v kilowatthodinách. Představuje množství tepla, které hořák vyvine spálením plynu za hodinu provozu. Čím je výkon hořáku vyšší, tím spíše se hodí pro náročnější úkony.

Dalším parametrem, který s výkonem souvisí, je spotřeba plynu za hodinu – ta udává, kolik gramů plynu za hodinu hořák spálí. Podle toho si snadno spočítáte, jak dlouho vám náplň plynové lahve nebo kartuše vydrží.

Náplň nebo objem plynu v hořáku

Uvádí se buď v gramech (kilogramech) nebo v mililitrech. Samozřejmě platí, že čím déle chcete mít hořák v provozu – například pro pokládání střešní lepenky – tím větší kapacitu byste měli volit. Jinak budete muset propan-butan často doplňovat.

Správný závit

Větší plynové hořáky se vyrábí s univerzálním připojením na 10 kg a 30 kg propanbutanové lahve. Hořák se k lahvi připojuje hadicí ještě přes regulátor tlaku – ten umožňuje plynule nastavit průtok plynu.

Menší hořáky jsou poháněny kartuší. U obou typů je důležité pohlídat si správný závit. V popisu plynového hořáku byste vždy měli najít závit na vstupu a závit na výstupu. Plynové kartuše existují také ve variantě bez závitu – jedná se o tzv. propichovací kartuše. Jejich výhodou je nízká pořizovací cena.

Funkce ručních plynových hořáků

Pro použití v domácnosti – například podpálení grilu – se hodí ruční plynové hořáky. U těch se setkáte s řadou funkcí, které činí jejich použití rychlé, příjemné a bezpečné. Patří mezi ně:

Funkce profesionálních plynových hořáků

Pro náročnější řemeslné práce využijete profesionální plynové hořáky. Ty se skládají z rukojeti s regulací plamene a opalovací trysky. Hořák je připojen k plynové lahvi pomocí hadice, nejčastěji přes regulátor tlaku.

Důležitá je dostatečná délka hadice k hořáku od plynové lahve, aby se nemusela příliš často přenášet a práce byla pohodlná. Liší se rovněž délka samotné rukojeti hořáku – pro práci ve stoje volte dlouhé hořáky, abyste se nemuseli ohýbat.

Plynové hořáky pro práci venku mohou disponovat také ochranou plamene proti větru, která umožňuje použití hořáku i při silném větru, aniž by hrozilo zhasnutí plamene.

Specializované typy plynových hořáků

Pro efektivní práci s plynovým hořákem nezáleží jen na jeho výkonu či teplotě, ale také na tvaru trysky. Ve specializovaných obchodech pro řemeslníky můžete nejčastěji narazit na tyto plynové hořáky:

Kolik stojí plynový hořák

Cena plynového hořáku závisí především na jeho funkcích. Zatímco ruční plynové hořáky pořídíte za 100–⁠200 Kč, profesionální hořáky vyjdou i na více než tisíc korun.

Srovnání cen vybraných plynových hořáků

Max. teplota

Náplň

Použití

Cena

ruční hořák VERK FG-915

1300 °C

kartuše

v kuchyni na flambování, v dílně na pájení

179 Kč

plynový hořák pro pokrývače VOREL

1500–⁠1800°C

lahve

nahřívání kovů, slitin, asfaltu a asfaltových pásů, pokládání střešní lepenky

725 Kč

Castolin plynový hořák 60mm, v setu s hadicí a regulátorem

neuvedeno

lahve

pro veškeré opalovací, izolatérské práce a ekologické vypalování plevele a travin

1659 Kč

IGI stavební hořák 54 kW I072LKR SN Cavagna

neuvedeno

lahve

pro stavební a izolatérské práce

1372 Kč

GLORIA vypalovač trávy Thermoflamm bio Professional

1000 °C

lahve

odstranění plevele mezi dlaždicemi, na štěrkových cestách nebo podél zdí

969 Kč

Zdroj: www.super-naradi.cz a cenový srovnávač Heureka, ke dni 27. 4. 2021

Bezpečné použití plynového hořáku

Při práci s plynovým hořákem je nutné dodržet bezpečnostní opatření, jinak hrozí riziko popálení, požáru nebo výbuchu. Hořák mohou obsluhovat pouze osoby starší 18 let, které jsou řádně proškoleny v jeho používání. Vždy si předem prostudujte návod k použití a dodržujte pokyny na štítcích výrobku.

Při práci v uzavřených prostorách zajistěte dostatečnou ventilaci. Prostory udržujte v čistotě, aby se eliminovalo riziko požáru. Vždy zkontrolujte těsnost spojů a po ukončení práce řádně vypněte přívod plynu.


Nejnovější články