Pořiďte si bioplynku a vyrábějte vlastní energii

Domácnost

Jak doma nakládáte s bioodpadem? Využíváte kompost, hnědé popelnice nebo prostě jen směsný odpad? Zbytky z kuchyně (a nejen ty) vám však mohou ještě posloužit. Přesvědčte se sami.

15. 6. 2020
Pořiďte si bioplynku a vyrábějte vlastní energii

Pokud patříte mezi lidi, kteří milují vaření a v kuchyni trávíte mnoho času, asi nejste překvapení tím, kolik bioodpadu se při vašem koníčku vyprodukuje. Jsou to slupky od brambor, masové odřezky nebo zbytky od večeře. To všechno letí ve většině domácností do koše, v lepším případě do speciální popelnice na bioodpad nebo na kompost. Množství bioodpadu snad ani nemusíme zdůrazňovat těm z vás, kteří mají doma hospodářská zvířata, jako jsou ovce, krávy apod. I ty denně vyprodukují obrovské množství odpadu. Právě tenhle odpad vám však může doma ještě hodně posloužit, a to k výrobě vlastní energie. K tomu vám pomůže domácí bioplynová stanice, která vyrobí energii z vašeho bioodpadu. Bioplynek je v České republice spousta, využívány jsou však zejména průmyslově (např. u pivovarů, velkých hospodářství, zemědělských družstev apod.). Malou bioplynku si ale můžete pořídit i domů nebo třeba na chalupu, vyrobit si vlastní bioplyn a ušetřit tak za spotřebu energií.

Bioplynka se hodí i majitelům hospodářských zvířat.

Výhody a nevýhody domácí bioplynky

A k čemu vám doma takováhle malá elektrárna vlastně bude? Získáte díky ní např. energii k dalšímu vaření. Někdo bioplyn používá i jako zdroj tepla. Navíc si vyprodukujete skvělé hnojivo pro vaši flóru, které vzniká při výrobě bioplynu jako vedlejší produkt.

Výhody

Nevýhody

šetrná likvidace bioodpadu

zabrání velkého prostoru

obnovitelný zdroj energie

nutnost teplého počasí

výroba hnojiva

nevzhlednost přístroje

dobrý pocit 🙂

možné potíže s napojením plynovodu do kuchyně

Hlavní výhodou domácí bioplynky je bezesporu energie, kterou díky ní získáte. Navíc při procesu výroby energie vzniká kvalitní hnojivo, které můžete dále využívat. Třešničkou na dortu je pak i fakt, že se jedná o udržitelnou výrobu energie, při níž likvidujete zbytky z vaší kuchyně. Kdo by z toho neměl dobrý pocit?

Na druhou stranu je nutné zmínit, že bioplynka se bohužel nehodí do všech podmínek. Jejím hlavním negativem je, že funguje jen za teplého počasí, a to ideálně od 17 stupňů výše. Pokud tedy bydlíte třeba na horách, budete moci bioplynku používat např. jen v letních měsících. Jestliže o ni ale hodně stojíte, řešení se určitě najde. Můžete ji umístit pod střechu (např. do stodoly nebo zahradního domku) nebo do skleníku.

Jednou z dalších nevýhod je i poměrně velký prostor, který je k instalaci bioplynky zapotřebí. Domácí bioplynka zabere dost místa a je zároveň potřeba ji umístit poblíž vašeho domu, abyste mohli její energii bez problémů a nutnosti dlouhých trubek využít. Před pořízením stroje se tedy zamyslete, zda máte dostatek vhodného místa k jeho umístění.

Bioplynka promění nedojedený oběd na energii.

Jak to všechno funguje?

Vrtá vám hlavou, jak je to vlastně možné, že se ze zbytků vašeho oběda stane bioplyn, díky kterému si pak uvaříte večeři? Proces výroby energie je vlastně úplně stejný jako v našem žaludku. V bioplynce totiž působí bakterie, které odpad rozloží na bioplyn. Kouzlo spočívá v nedostatku kyslíku, při kterém bakterie pracují, vytvoří se teplo a následně vznikne bioplyn. Jeho hlavní příměsí je metan, stejně jako u zemního plynu.

Asi nejznámější domácí bioplynku nabízí jeden nejmenovaný izraelský startup. Ten k přístroji dodá i speciální jednoplotýnkový vařič, trubky a další vybavení. Bioplynku tak rovnou připojíte do kuchyně k vařiči a jednoduše použijete k vaření. Za 6 litrů odpadu z vaší kuchyně si vytvoříte kolem dvou hodin energie, které můžete použít třeba pro vaření.

Do stroje nemusíte vkládat jen odpad z kuchyně, ale i odpad produkovaný hospodářskými zvířaty. Cena této bioplynky je 720 amerických dolarů. Podle aktuálního kurzu je to tedy necelých 18 tisíc korun. Výhodou je, že jde o DIY systém (do it yourself). Bioplynku si tedy podle návodu sami jednoduše sestavíte. Tahle hračka je schválená i pro evropský  trh a bez problému si ji můžete sami objednat. Pokud je toto pro vás však příliš vysoká investice, nebo máte rádi výzvy a jste kutil tělem i duší, můžete si zkusit bioplynku sestavit úplně od nuly, a to sami. Na internetu najdete mnoho návodů.

Zpracování bioplynu

Bioplynky nejsou žádná novinka

Přestože jste možná o výrobě domácí energie ještě neslyšeli nebo vám to zní jako píseň vzdálené budoucnosti, nejsou bioplynové domácí stanice žádnou novinkou. Využívány jsou zejména v rozvojových zemích, kde se bioodpad používá k výrobě energie pro vaření celkem běžně a to hlavně proto, že zde lidé jinou možnost dodávky energie nemají.

Bioplyn však nefrčí jen v rozvojových zemí. Jeho výhody jsou využívány i jinde po světě, a to nejen k vaření ale i k vytápění celých budov či sídlišť. Ani v České republice není zpracování bioplynu novinkou. Známou bioplynovou stanicí jsou třeba Přibyšice, kde se zpracovává odpad z potravinářských obchodů nebo restaurací. Právě tam se vyrobí až 15 000 kwH elektřiny denně. Tahle energie odpovídá roční spotřebě zhruba čtyř rodin.

V naších domácích podmínkách se bioplynka pravděpodobně nejvíce vyplatí vlastníkům letních chat a chalup. Jak bylo řečeno, právě v létě bioplynka funguje bez problémů a navíc vám na chalupě pravděpodobně nebude vadit, že máte na vaření třeba jen dvě hodiny energie. Zbytek času pak můžete využít k hnojení vaší zahrady. Tak jak? Zaujala vás vlastní výroba energie z bioodpadu? Bioplynka je určitě zajímavým projektem pro vaši domácnost, který stojí za zvážení.


Nejnovější články