Distribuce plynu v ČR: Víte, kdo je distributor a dodavatel?

Energetika

Než k vám plyn doputuje, urazí poměrně dlouhou cestu. K distribuci plynu se váže spousta informací a zajímavostí. Kdo je distributor a kdo dodavatel? Z kolika částí se cena na vaší faktuře skládá? Odpovědi na tyto a jiné otázky se dozvíte v tomto článku.

25. 9. 2019
Distribuce plynu v ČR: Víte, kdo je distributor a dodavatel?

Výrobce, distributor, dodavatel, zákazník

Výrobce

To je společnost, která provádí těžbu plynu. Zemní plyn se těží z ložisek, která jsou rozmístěna po celém světě. Největší zásobou plynu disponuje Rusko, jež je díky tomu považováno za největšího světového vývozce. Nová ložiska plynu se hledají pomocí zvukových vln, úspěšnost vrtu je okolo 25 %.

Distributor

Ten se stará o plynárenskou soustavu a zajišťuje mezinárodní a vnitrostátní přepravu plynu. Obstarává výhodný nákup (od výrobce) plynu na burze. V České republice máme od roku 2007 3 distributory – každý má své vyhraněné území, kterému plyn dodává, spravuje a kontroluje. Distributora si vybrat nemůžete.

Pražská plynárenská: Obstarává Prahu, nejmenší distributor. 

E.ON: Stará se o Jihočeský kraj, obstarává cca 11 % celkové distribuce.

Innogy – GasNet: Největší distributor je společnost GasNet, která zásobuje většinu České republiky. Podílí se na cca 86 % distribuci po ČR.

Dodavatel

Je obchodník, který nakupuje plyn od distributora a následně ho prodává zákazníkům. Statistiky Energetického regulačního úřadu uvádí, že licenci na prodej plynu má až 200 firem. Některé společnosti se zaměřují na domácnosti, maloodběratele a některé na velkoodběratele.

Dodavatelé se od sebe velmi liší, proto se při výběru zaměřte na několik kritérií. Jak si dodavatele vybrat? Níže jsme pro vás sepsali 4 kritéria, která byste měli při výběru vzít v potaz.

Zákazník

To už je koncový odběratel, který pravidelně platí faktury dodavateli. Zákazníci se od sebe liší podle toho, kolik plynu odebírají. Kancelářský komplex nebo hotel má větší odběr než 4 členná domácnost. Všichni zákazníci mají možnost si svého dodavatele svobodně vybrat. 

K distribuci plynu se váže spousta informací a zajímavostí.

Jak si vybrat toho nejlepšího dodavatele?

Nevíte, koho si vybrat? Zajímá vás, jestli nemůžete získat levnější plyn? Ano? Pak klikněte zde. V kalkulačce si můžete porovnat dodavatele a jejich nabídky. Třeba se dozvíte, že můžete ročně hodně ušetřit. Kalkulačka je zdarma, kontroly lze provádět klidně každý den.

Cena

Zdá se vám, že platíte za plyn příliš mnoho peněz? Platíte více, než vaši známí i přes to, že máte podobnou domácnost? Možná je váš dodavatel zbytečně drahý. Proveďte srovnání dodavatelů a jejich cen a uvidíte. Kontroly můžete dělat klidně každý rok. Dodavatelé své ceny mění.

Zákaznický servis

Jsou na vás zaměstnanci dané společnosti nepříjemní? Stalo se Vám to už několikrát? Je čas na změnu. Buď můžete jejich chování nahlásit, nebo si najděte jiného dodavatele. Doporučujeme zajít přímo na pobočku, kde si jejich zákaznický servis vyzkoušíte a zhodnotíte. Dobrý zákaznický servis vám při výskytu jakéhokoliv problému dostatečně poradí a nasměruje.

Výpovědní lhůta

Víte, že výpovědní lhůta se může lišit? Někteří dodavatelé mají podobné podmínky, přesto si je zjistěte dopředu! Existují i energetičtí šmejdi, kteří vás oškubou dohola!

Ohlasy

Jakou pověst daná firma má? Zjistěte si o ní dopředu veškerá hodnocení, která najdete. Můžete se také podívat, jak firma na internetu komunikuje. To o ní také mnohé vypovídá. Určitě se ani nezapomeňte podívat na to, jestli má daná společnost podepsaný Etický kodex obchodníka s energiemi. Při podpisu společnost souhlasí s pravidly, která nastavil Energetický regulační úřad. 

Tip: Jak poznat energetické šmejdy a jak proti nim bojovat? Na co upozornit své rodiče a prarodiče, aby jim nenaskočili? Více v tomto článku.

Z čeho se skládá cena plynu?

Platby za odebraný plyn

Kolik plynu spotřebujete, tolik zaplatíte. Ceny za plyn se u dodavatelů liší.

Platby za přistavenou kapacitu 

Poplatek platíte i v případě, že máte nulový odběr.

Platby za přepravu/distribuci plynu

Cenu stanovuje Energetický regulační úřad a nelze ji ovlivnit.

Cena plynu se skládá z několika položek.

Jací dodavatelé existují?

Distributoři/dodavatelé

3 společnosti, které se starají o hladkou distribuci plynu do ČR, také nabízí dodávku plynu přímo do vašeho bytu či domu. Ceny mají o něco vyšší než konkurence, to však vyrovná jejich vysoká spolehlivost a zákaznický servis.

Innogy

Innogy je na trhu už několik let a patří mezi největší energetické společnosti v Evropě. Nabízí špičkový zákaznický servis, který můžete využít nonstop. Využít můžete i benefity, které Innogy nabízí – zákaznické karty, aplikaci nebo slevy. Innogy obchoduje, podílí se na výrobě, přepravě a zásobování elektřinou a plynem.

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská je sice nejmenší distributor, to však neplatí v oblasti dodávání plynu. Plyn od PP odebírá více než 430 000 odběrných míst, což z ní činí jednoho z největších dodavatelů v ČR. Jejich služby jsou na vysoké úrovni, nemusíte se tedy bát problémů s dodávkou. Pražská plynárenská je vám k službám. 

E.ON

Tato akciová společnost své služby nabízí ve více než 30 zemích. Plyn a elektřinu dodávají cca 30 milionům zákazníkům. Na českém trhu se tato společnost objevila v 90. letech a svojí pozici si rok od roku upevňuje. Využívat můžete kvalitního zákaznického servisu nebo bonusů (vč. doporučení známým za finanční odměnu) 

Dodavatelé – výběr pro příklad 
 

ČEZ

ČEZ je největší výrobce elektrické energie v České republice. Do domácností však dodává také plyn. Odběr plynu se dělí do 4 nabídek podle délky odběru plynu – 1/2/3 roky nebo na dobu neurčitou. Za příplatek získáte každoroční servis plynového kotle a asistenční servis.

Centropol 

Jedná se o průkopníka na liberalizovaném trhu s elektřinou, který na trh vstoupil v roce 2002 a má už přes 300 tisíc zákazníků. Narozdíl od jiných dodavatelů mohou zákazníci také využívat kamenná klientská centra v krajských městech.

V současnosti prudce expanduje díky své výhodné cenové politice, kterou využívají nejen maloodběratelé (běžní zákazníci), ale také velkoodběratelé – ministerstva, kraje, města a obchodní řetezce. Společnost podepsala také Energetickou deklaraci, která si klade za cíl ochránit spotřebitele před jednaním šmejdů. 

Bohemia Energy

Patří k největšímu uskupení alternativních dodavatelů energií na území ČR a SR. Díky svému alternativnímu přístupu poskytuje zajímavé nabídky jako je dynamické určování ceny, rok levnější plyn pro nové odběratele nebo měsíc bezplatného odběru.

Lama Energy 

Lama Energy je na trhu od roku 2007, kdy plyn nabízela pouze velkoodběratelům.

Zajímá vás, kdo je váš dodavatel? Nejste si jistí? Kontaktujte energetický regulační úřad a oni vám poradí. Stačí zanechat své údaje na této stránce a brzy už se dozvíte, komu platíte za odběr plynu.


Nejnovější články