Bidenův plán na ukončení Nord Streamu 2. Má nyní šanci?

Energetika

Nord Stream je plynovodem, který zásobuje západní Evropu plynem z Ruska, a to přes Baltské moře. Plynovod Nord Stream 2, který by měl zdvojnásobit množství přivedeného plynu do Evropy se ovšem i přes plánované dokončení pro rok 2019 stále neuvedl do provozu. Nyní hrozí, že by stavba mohla být zcela zastavena.

7. 6. 2021
Bidenův plán na ukončení Nord Streamu 2. Má nyní šanci?

Plány pro stavbu Nord Stream 2

Nord Stream 2 byl zahájen ve spolupráci s největší ruskou akciovou společností Gazprom, která se zaměřuje na export zemního plynu. Zásobuje tímto způsobem Evropu, ale také Turecko. Výchozím bodem projektu Nord Stream 2 je lokalita Usť Luga, nacházející se v Leningradské oblasti Ruska. V Německu by měla vystupovat z moře v oblasti Greifswald, což činí vzdálenost kolem tisíc dvě stě kilometrů. Teprve odtud by pak probíhal export do dalších států, čímž by se omezilo riziko ohrožení dodávek plynu, které by běžně hrozilo při plynovodu položeném na pevnině. 

Na projektu se společně podílejí společnosti jako je OMV, ENGIE, Royal Dutch Shell, Wintershall a Uniper.

Zajímavost

Nord Stream 2 by měl dokázat přivést do Evropy až 55 miliard metrů krychlových plynu ročně. Tato kapacita by společně s prvním projektem Nord Stream celkově tvořila 110miliard metrů krychlových dodávaného plynu ročně.

Zdroj: Nord-stream2.com

Zásah proti Nord Streamu 2 přicházející z USA

Zvýšenou kapacitu plynu z Ruska ovšem negativně komentuje USA. Především pak ministr zahraničí USA, Antony Blinken, se nechal začátkem roku 2021 slyšet, že by tato stavba mohla ohrozit postavení Evropy na světovém trhu. Při těchto dodávkách by se podle něj státy mohly stát maximálně závislé na přívodu této suroviny z Ruska. Dodal proto, že bude společně s americkým prezidentem Joe Bidenem usilovat o to, aby jednotliví akcionáři ukončili podporu projektu a stavbu zanechali nedokončenou. Nástrojem k dosažení takového cíle by mělo být zavedení sankcí proti akcionářům, kteří se na stavbě podílejí. 

USA zmiňuje také vysoké znevýhodnění Ukrajiny, která nyní těží z pozemních dodávek plynu. S pomocí Nord Streamu by tato oblast byla obcházena, tudíž by Rusko na přepravě plynu výrazně ušetřilo. Plynovod už je ovšem v konečné fázi, kdy zbývá položit poslední kilometry trasy. 

Zajímavost

Do Evropy je také dovážen plyn z USA, tzv LNG. Ten je ovšem proti ruskému plynu v nevýhodě, jelikož je dražší. V minulém roce bylo ovšem do Evropy přivezeno rekordní množství zkapalněného plynu, ten má své obhájce především v Německu a Polsku. 

Zdroj: Reuters.com

EU se za zastavení projektu přimluvila

Dostavbu nyní ztěžuje hned několik kauz, které tento rok ze strany Ruska proběhly a EU na ně reagovala negativně.  Především šlo o uvěznění politika jménem Alexej Navalnyj a své následky si vyžádala v Evropské unii také kauza Vrbětice. O slovo se hlásí také zastánci zelené politiky, jako například Svaz 90/Zelení, kteří jsou členem Evropské strany zelených. Ti v budoucnu sázejí především na vodík, jež by měl být dle některých projektů vyráběn nízkoemisní cestou. Řeč je například o projektu Aqua Ventus, HyDeal Ambition a dalších. Projekt by proto mohly významně ohrozit nadcházející volby v Německu, ovšem postavení posledních částí plynovodu by mělo být provedeno ještě před nimi, a to v letních měsících. 

S omezením dodávek ruského plynu počítá do budoucích let především Polsko. To je už nyní ze své vlastní produkce schopné pokrýt kolem 20 % své spotřeby. Zbylá procenta jsou zatím dovážená z Ruska, ale už v minulých letech bylo navázáno partnerství s Katarem, ze kterého je do země přivážen zkapalněný plyn. Dodávky ba tak v roce 2022 měly vzrůst, což by Polsku zajistilo nezávislost na Rusku. Stejně tak se zatím zvažuje možnost dovážet zkapalněný plyn také z USA. 

Samotná Evropská unie reagovala pozměněním směrnic, kvůli kterým podal Nord Stream 2 žalobu, jelikož by tato změna pro projekt znamenala extrémní výdaje. 

Odmítnutí ze strany Angely Merkelové

O tom, že je Nord Stream 2 významnou investicí, kterou není možné zastavit v tak pokročilé, až konečné fázi, se zmiňuje například německá kancléřka Angela Merkelová. Německo je v názoru na projekt rozdělené a zatím se o všem živě debatuje. Mezitím se ovšem do pokládání zbytku trasy zapojilo ještě další plavidlo, které by mělo stavbu urychlit. 

Květnový zvrat

Ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na několik ruských lodí, které se podílely na pokládání potrubí v projektu Nord Stream 2, jak uvádí mediální agentura Reuters. V květnu letošního roku se ale odehrál nečekaný zvrat. USA totiž ze sankcí vyloučilo hlavního developera, což ostře kritizovali senátoři USA. Biden však svůj krok hájil tím, že chce zachovat dobré vztahy s Německem zejména poté, co byly narušeny za vlády jeho předchůdce Donalda Trumpa. Veřejnosti bylo zatím pouze sděleno, že je v národním zájmu USA, aby sankce nebyly na některé společnosti uvaleny. 

Tato skutečnost však nemusí mít na stavbu výrazný vliv, jelikož současné informace naznačují, že Rusko dostavbu do německých voleb nestíhá. Otázkou tedy zůstává, jak dopadnou volby a jakým způsobem se po nich Německo k Nord Streamu postaví. 


Nejnovější články