Koronavirus poslal ceny plynu dolů, dodavatelé zlevňují

Energetika

Cena plynu na světových burzách se v posledních dnech dostává na svá historická minima a pomalu se začíná hovořit o možnosti, že se zemní plyn bude obchodovat dokonce za zápornou hodnotu, stejně jako před několika málo týdny ropa. Mohou se čeští spotřebitelé těšit na podobné úspory jako v případě benzínu či nafty, a nebo pokles cen v konečném výsledku nebude až tak výrazný?

4. 6. 2020
Koronavirus poslal ceny plynu dolů, dodavatelé zlevňují

Koronavirová pandemie výrazně zamávala s cenou komodit. Některé, jako například zlato, postupně zdražují, hodnota jiných zase letí prudce dolů. Proč tomu tak je, vysvětluje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities: „Pandemie koronaviru se mimo jiné projevila pozastavením výrobních společností. V důsledku tohoto vývoje se výrazně snížila poptávka po průmyslových i energetických komoditách.“

To, že je pozastavení výroby opravdu citelné, potvrzuje i stav plynovodu Jamal – Evropa, který je podle údajů evropských operátorů v současné době naplněn sotva na desetinu své kapacity. Plyn tedy jednoznačně patří do skupiny komodit, u kterých cena výrazně klesá. Zlevní však i pro konečné spotřebitele?

Úspory nejsou úplnou samozřejmostí

Zatímco v případě ropy byla situace celkem jednoznačná, u plynu se názory odborníků trochu rozcházejí. Někteří z nich tvrdí, že ceny zatím nepoklesly dostatečně, i když realita je taková, že na pražské burze PXE se momentálně zemní plyn obchoduje výrazně levněji. Zatímco ještě koncem roku 2019 se1 MWh plynu prodávala až za 9,5 dolarů, nyní se cena pohybuje kolem 6 dolarů.

Jiní zase upozorňují na to, že aby se snížení promítlo i do cen pro konečné zákazníky, bylo by nutné, aby bylo spíše dlouhodobějšího charakteru. Tento názor sdílí i Štěpán Křeček: „Cena zemního plynu je velice volatilní. Je možné, že s obnovou ekonomiky se zvýší poptávka po plynu a jeho cena skokově vzroste. V případě, že se nízké ceny plynu udrží po delší dobu, může dojít ke zlevnění koncových cen pro domácnosti a firmy. Plynárenské společnosti mají uzavřené kontrakty na delší dobu, takže nedokážou reagovat na krátkodobé burzovní výkyvy. Při dlouhodobém poklesu cen by však plynárenské společnosti měly zareagovat a potěšit své zákazníky.“

Koronavirus ovlivnil ceny plynu

Úspory pro domácnosti tedy zatím nejsou úplnou samozřejmostí. Jak zmiňuje Štěpán Křeček, hraje proti nim fakt, že většina dodavatelů nakupuje v dlouhodobých kontraktech, a tak se aktuální vývoj do jejich ceníků promítá jen velmi pomalu. Výjimkou však mohou být produkty přímo navázané na burzovní ceny, které aktuální stav musí zohledňovat. U těch mohou spotřebitelé ušetřit dokonce i více než 25 %.

Tip: Láká vás produkt s cenou stanovenou podle aktuální situace na burze? Předtím, než se dodavateli upíšete, zkontrolujte si podmínky smlouvy. I když tyto nabídky poskytuje mnoho ověřených dodavatelů, občas se mezi nimi najdou i tací, kteří nejsou úplně poctiví. Zaměřte se hlavně na poplatky obchodníkovi a možnost ukončit smlouvu.

Některé firmy reagují flexibilněji a lepší cenu nabídnou

Příležitost k úsporám však existuje, i když takový produkt aktuálně nemáte. Některé dodavatelské firmy totiž mohou na změny reagovat flexibilněji a nabídnout tak slevy i těm, kterým se současná situace nepromítá přímo do ceny.

„Jestliže si analyzujete ceníky jednotlivých tradičních společností, překvapí vás, že když cena na světových trzích vzroste, fakturace pro koncového uživatele se rychle zvýší. Při poklesu cen na burze se ale zákazník zpravidla pozitivní změny nedočká,“ říká Aleš Pospíšil, manažer vnějších vztahů společnosti Centropol, a jedním dechem dodává, že do jejich ceníků se pokles rozhodně promítne: „Novým zákazníkům snížíme cenu plynu o šest procent a cenu elektřiny o deset procent.“

Plynový hořák

Pokud tedy produkt navázaný na burzovní ceny neodebíráte, a přesto budete chtít na plynu ušetřit, máte dvě možnosti:

Nižších cen se tedy určitě dočkáte, dost možná jim však budete muset jít trochu vstříc. Pokud se váš dodavatel do zlevňování zatím nepustil, podívejte se na nabídky jiných a zjistěte si, zda vám nemohou nějakou tu korunu ušetřit.


Nejnovější články